Marketing management

Freelance Marketing Manager

Onze marketing manager zal in samenspraak met de bedrijfsleiding de behoeftes van het type klant, eigen aan het bedrijf, bepalen. Nieuwe producten of markten worden verkend, geanalyseerd na eventueel marktonderzoek (market research)  De opvolging van de competitie –concurrentie.  Het lanceren en het op touw zetten van gepaste publiciteit of reclamecampagnes.

De prijszetting wordt bepaald in samenspraak met het algemeen directie team. Vaak wordt deze functie gecombineerd met de communicatieverantwoordelijke  hetzij de public affairs of public relations manager - of met de verkoopdirecteur.

De voorkeuren en behoeftes van de consumenten (B2C) of de bedrijven (B2B) worden in samenwerking met een marketingbureau of met eigen marktonderzoekers in kaart gebracht. Een duidelijke marketingstrategie en -politiek  wordt besproken en bepaald, gebruik makende van alle relevante middelen en technieken, bijvoorbeeld SWOT-analyse.

De opvolging van de directe en indirecte competitie (concurrentie), marktaandelen, verkoop- en winstobjectieven gekoppeld aan de noodzakelijke bedrijfsrentabiliteit worden vertaald in het marketingplan en/of businessplan.   Aan de hand van een product- of marktsegmentatie en de marketingmix worden het product, de dienst of het merk in de markt gezet.

Gepaste publiciteitscampagnes zullen dit ondersteunen, aangevuld met divers advertentiemateriaal, verkooppromotie, speciale acties, promotionele evenementen en sponsoring.
De marketing manager werkt bewust zeer nauw samen met sales team en eventuele specifieke marketeers.

Als marketing manager bewaakt hij tevens de bedrijfsfilosofie en het bedrijfs- en product imago.  Hij neemt een leidinggevende plaats in de organisatie in en stuurt ook marketing en comunicatie medewerkers aan.

Marketing managers zijn, per definitie, zeer creatief, consequent  principieel dienstverlenend en klantgericht.

Marketing managers zijn tevens besluitvaardig en taalvaardig. Zij hebben een sterk pragmatisch en analytisch vermogen.

Externe en interne communicatie, bedrijfspresentaties en animatie tijdens evenementen of directievergaderingen behoren tot hun kerntaken.